Projectwerk: Team Gemeente Súdwest-Fryslân
Integreren kun je leren!
17 SDGs met maar 15 weken de tijd, hoe los je dat op? Met een opdrachtgever die alle SDGs wil gebruiken om een besluitvormingsproces te vormen, is dit onze grote uitdaging. De plannen van de gemeente Súdwest-Fryslân zijn in ieder geval vooruitstrevend (lees: het tegenovergestelde van de VVD). Van een gezondheidsnota met preventie en sociaal welzijn voorop, een huisvestingsbeleid met woonplicht, en complete energieonafhankelijkheid voor Fryslân, krijgen wij het warm in onze harten (en onze kamers).
Verder wil de gemeente zich op een dieper niveau inzetten voor de SDGs door de interconnectie van de goals te herkennen en toe te passen. De gemeente vraagt van ons uit te zoeken hoe andere gemeenten de SDGs gebruiken om op een integrale manier naar maatschappelijke vraagstukken (lees wooncrisis, energiecrisis, stikstofcrisis, etc.) en hun mogelijke oplossingen te kijken zodat alle mogelijke positieve en negatieve effecten zichtbaar worden. Aan de hand hiervan kan de gemeente afwegingen en uiteindelijke beslissingen maken. Kortom, we helpen met de SDGs integreren binnen de beleidscyclus.
Werkwijze
Tot nu toe vindt onze samenwerking voornamelijk online plaats, waarvan de grote afstanden tussen ons individueel, en de opdracht locaties de grootste oorzaak zijn. Wij komen alle vier uit verschillende delen van Nederland – Groningen, Flevoland, Noord-Holland en Noord-Brabant. Daarnaast bevindt onze opdrachtgever zich in Friesland, wat voor lange reistijden kan zorgen. Nederlandse Spoorwegen, we zouden graag willen zeggen dat jullie beleid helemaal op rails loopt, maar hier is nog wat groeipotentieel.
Gelukkig zijn we ook van harte welkom op het stadhuis van gemeente Súdwest-Fryslân in Sneek, waar we dan ook al een keer op bezoek geweest om kennis te maken met onze enthousiaste contactpersoon en de gemeente zelf. We werden hartelijk ontvangen in het staatse, doch moderne stadhuis, en kregen direct een tour. Onze opkomende presentaties zullen ook in het gemeentehuis in Sneek plaatsvinden.
Wie wij zijn?
Ik ben Konstantijn en ik heb Internationale Betrekkingen gestudeerd. Later wil ik graag bij Buitenlandse Zaken aan de slag. Tenminste, als ik eerst mijn Binnenlandse Zaken onder controle krijg. Hiervoor is wat buitenlandervaring opdoen bij onze Fryske kameraden uiteraard best handig. Ik schakel veel tussen het gebruiken van mijn hele brein en slechts een paar hersencellen, dit is mijn persoonlijke bijdrage aan duurzaam energieverbruik. Voor mij is duurzaamheid het opbouwen van veerkrachtige gemeenschappen waarin we produceren voor de mensen, niet de winst.
Ik ben Jasmin (rijmt op zien, maar de e zie je niet) en ik ben een koppige optimist. Daarmee bedoel ik niet dat ik de grote uitdagingen waar we voor staan ontken, maar als we vergeten te kijken naar wat er goed gaat en waar we wel naartoe willen is de kans op positieve verandering alleen maar kleiner. Ik heb cognitieve psychologie gestudeerd en ben me de laatste tijd steeds meer bezig gaan houden met duurzaamheid. Dat moet en zal ook terugkomen in mijn werk, dus doe ik dit traineeship als tussenstap :). Ik word heel blij van de integrale, holistische manier van denken die van ons gevraagd wordt en ik hoop dat jullie het leuk vonden dit blog te lezen.
Mijn naam is Marieke. Ik ben net afgestudeerd cultureel antropoloog en klaar om in actie te komen in het werkveld. Het liefst spendeer ik mijn tijd salsa dansend onder de Latijns Amerikaanse zon. Kan dit even niet, dan zet ik me graag in voor het (gender) equal maken van de wereld, want meer gender equality = minder climate change = minder problemen voor ons allemaal = meer salsa dansen voor mij!
Last, but not least, mijn naam is Cécile. Oorspronkelijk kom ik uit Overijssel, maar heb deze provincie een aantal jaar geleden ingeruild voor Noord-Brabant om in Eindhoven te studeren. Ik heb de studie Sustainable Innovation met een focus op bouwkunde gedaan en ben momenteel bezig met een dubbele master die hierop aansluit. De waterwegen die goed gerepresenteerd zijn in Overijssel mis ik helaas in Noord-Brabant, maar gelukkig kom ik weer genoeg water tegen dankzij onze opdrachtgever in Friesland. Ik ben blij verrast met de de verdiepende blik van gemeente Súdwest-Fryslân op de SDGs en ben erg enthousiast om onze opdracht tot een goed einde te brengen.